Het contact met inwoners is een onmisbaar onderdeel van het maken van relevant beleid vanuit en met de praktijk. Niet op het gemeentekantoor of in overleg met collega beleidsmakers, maar aldoende in gesprek met de mensen om wie het gaat.

 

Dit kan natuurlijk met een scherpe topiclijst, maar een open gesprek zonder agenda levert misschien nog wel meer waardevolle informatie op.

Hoe gaat het met iemand? Hoe is het leven in de wijk. Speelt er iets in hun eigen leven waar ze over willen vertellen?

Zo kan je ook inwoners spreken door gewoon de straat op te gaan en aan te bellen. Het enige wat je nodig hebt is een klembordje met papier en een pen.

 

Je komt er dan ook snel genoeg achter dat veel inwoners graag hun verhaal willen vertellen. Het ene gesprek is misschien met 5 minuten klaar, maar het volgende gesprek kan je zo naar binnen uitgenodigd worden en een uur in gesprek zijn. En dat is ook het mooie van langs de deur gaan: er is niet bij voorbaat al een selectie van mensen die wel of niet in gesprek willen, aangezien je bij iedereen aanbelt. Op deze manier krijg je ook de inwoners te spreken die zich wellicht niet snel uit zichzelf laten horen, die niet naar het buurthuis gaan of zich niet zullen aanmelden voor een interview of een andere activiteit.

 

Tijdens één van deze gesprekken troffen we Mia aan: druk in de weer om de ramen te lappen. Mia is 60 en woont met haar volwassen zoon in huis, hij kan geen woning vinden. Ze krijgt een WIA-uitkering, zoon verdient (een beetje) als kozijnenzetter. Geen recht op welke toeslag dan ook en 10 jaar in budgetbeheer gezeten. Drie keer per week vrijwilligerswerk bij de Kringloop, het huishouden, een oppashond en nog meer huisdieren: doet Mia allemaal zelf.

De zon schijnt, het leven is best goed zo.

Na een stilte komt er toch een bron van stress naar boven: de tanden van Mia zijn ontzettend slecht, ze mist meerdere tanden en kan niet meer goed eten.

De behandeling kost €1000,-, de verzekering betaald 1/3 deel. Toch maar een lening afsluiten, want anders ontstaan er maag- en darmproblemen en veel meer ellende... Maar aan de andere kant, terug de schulden in vergroot ook de stress...


Gelukkig gaat de gemeente waar we deze verhalen ophalen aan de slag om stabiliteit te vergroten en stress te verminderen. Én de gemeente wil oorzaken van groter wordende problemen aanpakken; bijvoorbeeld wél de tandarts vergoeden om meer ellende te voorkomen.

Bijdrage door:

Mehri Samim

Bekijk profiel