De samenwerking versterken zodat ieders rol en expertise optimaal benut worden. Met als doel dat jongeren en ouders in Zeist de juiste zorg op de juiste plek krijgen’.

K2 werkte, in de rol van projectleider Jeugd4Zeist, vol enthousiasme drie jaar lang aan dit doel!

 

Dit deden we vol energie en met een creatieve insteek. Marianne Allemekinders en Mirjam van Groenestein, de opdrachtgevers, omschreven dit als volgt:

 

“De projectleider vanuit K2 is energiek, flexibel, veelzijdig en creatief met een praktische insteek, gericht op samenwerking.”

 

Samenwerking huisarts en CJG

In 2021 en 2022 zijn we gestart met gesprekken in de huisartspraktijken, met de bij die praktijk aangesloten huisarts-CJG’er. Stap voor stap zijn we samen gaan bouwen aan effectieve samenwerking.

 

Samen hebben we concrete werkafspraken en principes geformuleerd. Zo weet iedereen wie wat wanneer doet. En hoe. Goed aansluiten bij de context, focus houden op acties en in lastigere situaties bemiddelen is essentieel. Tijdens reflectiegesprekken hebben we de afspraken en principes aangescherpt.

 

De samenwerking tussen huisarts en CJG is hierdoor aanzienlijk verbeterd. Er zijn minder directe verwijzingen naar de 2de lijn en beide partijen zijn tevredener over de samenwerking. Tegelijkertijd is samenwerking nooit ’af’ en heeft altijd onderhoud nodig, zeker vanwege het verloop van mensen.

 

Uitbreiden netwerk op jeugd

Vanaf 2023 is ook de verbinding met de Jeugdgezondheidszorg (JGZ), de sociale basis en zorgaanbieders versterkt.

Zo is er een ‘JGZ-kaart’ ontwikkeld, waarin duidelijk staat op welke thema’s en onderwerpen de JGZ actief is en welke rollen de JGZ kan innemen. Zodat het CJG en de huisartsen in één oogopslag kunnen zien waarvoor de JGZ benut kan worden. Ook organiseerden wij een grote lunch met beide partijen. Met creatieve werkvormen leerden deelnemers elkaar kennen en bedachten ze acties om de samenwerking te versterken. Eigenlijk werkt deze simpele aanpak altijd: als je elkaar kent, elkaars werkt begrijpt en samen tot acties komt, ontstaat er meer interactie en meer begrip onderling.


Om de samenwerking te versterken is ons motto: klein beginnen, concrete stappen zetten en daarna uitbreiden. Daarom zijn we gestart bij de doktersassistenten. In een pilot gingen we met hen aan de slag om vragen die betrekking hebben op de sociale basis al vroegtijdig af te vangen.

Aan het eind van het jaar organiseerden we een bijeenkomst, waarin het hele brede netwerk op jeugd werd uitgenodigd. Om hen te informeren, te inspireren en te zorgen dat zorgaanbieders ook zouden aanhaken. Na drie jaar staat de samenwerking stevig in de stijgers.

 

Tot slot hebben wij gestimuleerd om ervaringsdeskundigheid vast in te zetten binnen Jeugd4Zeist. Het resultaat was dat in het vervolg van Jeugd4Zeist zowel de zorgaanbieders als ervaringsdeskundigheid een vaste plek aan tafel hebben.


lees meer

Bijdrage door:

Thyrza Eliasar

Bekijk profiel